Βουλοκέρι

Οι σφραγίδες με βουλοκέρι  θεωρούνται ως η  παλαιότερη  μέθοδος σφραγίσματος εγγράφων μέχρι σήμερα  που ταξιδεύουν με κινηματογραφικό τρόπο τους νοσταλγούς του  παρελθόντος  σε μια μακρινή εποχή. Βασιλοπούλες και πρίγκιπες, συνομωσίες, σφραγισμένα μυστικά και απαγορευμένοι έρωτες…

Πριν την ανακάλυψη του χαρτιού και την εφεύρεση της τυπογραφίας , το ειλητάριο , ένα κομμάτι  περγαμηνής ή παπύρου τυλιγμένο γύρω από έναν περιστρεφόμενο άξονα,  μέσο επικοινωνίας  και καταγραφής  διοικητικών αποφάσεων, σφραγιζόταν  με βουλοκέρι, ώστε να  εξασφαλίζεται το απόρρητο της αλληλογραφίας, και έφερε τα διακριτικά του αποστολέα πιστοποιώντας την αυθεντικότητά του. Το βουλοκέρι,  γνωστό ως «γουταπέρκα», χρησιμοποιήθηκε επίσης  για να σφραγίσει επιστολές της   στρατιωτικής και  εµπορικής αλληλογραφίας. Σημάδι εξουσίας και κύρους, αποτελούσε τρόπο εξακρίβωσης της γνησιότητας και αυθεντικότητας κάθε  εγγράφου, καθώς  και της ταυτότητας του αποστολέα.

Το οικόσημο κάθε  αριστοκρατικής οικογένειας, με το οποίο σφράγιζε τα έγγραφά της,  ήταν μοναδικό. Τα μοτίβα συνδέονταν με το χαρακτήρα και τις συνήθειες του ιδιοκτήτη και συνήθως απεικόνιζαν σκηνές από κυνήγι ή μάχη.  Απόδειξη αυθεντικότητας  η σφραγίδα με το βουλοκέρι δημιουργούσε στον παραλήπτη μια αίσθηση αδιαμφισβήτητης εμπιστοσύνης  και εγκυρότητας.

Αν και ανήκουν στο  μακρινό παρελθόν, οι σφραγιδες αυτές παραμένουν αναλλοίωτες  ως τις μέρες μας και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικούς και λιγότερο για λειτουργικούς σκοπούς. Κατασκευάζονται από ορείχαλκο και χαράσσονται με τρόπο που εξασφαλίζει την καλύτερη αποτύπωση του διακοσμητικού μοτίβου στο κερί. Λογότυπα, λεπτομερή σχέδια και μονογράμματα χρησιμοποιούνται και σήμερα από τους πιστούς της ρομαντικής και vintage διάθεσης.

Σφραγίδες με βουλοκέρι υψηλής ποιότητας προσδίδουν αξιοπρέπεια και κύρος σε προσκλητήρια γάμου, γενεθλίων και βάπτισης. Περιέχουν τα αρχικά του ζευγαριού ή του μωρού που πρόκειται να βαπτιστεί ή λογότυπα που αντανακλούν το σεβασμό και την εκτίμηση προς τους προσκεκλημένους.

Εξακολουθούν επίσης να χρησιμοποιούνται με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, δημιουργώντας μια ρομαντική ατμόσφαιρα κατά την  αλληλογραφία με  τα πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, ενώ συχνά προσδίδουν μια μοναδική αίσθηση σε συσκευασίες δώρου.

Το βουλοκέρι διατίθεται σε μορφή ράβδου ή κόκκων. Το λιωμένο κερί τοποθετείται στο σημείο του προσκλητηρίου ή του φακέλου που πρέπει να σφραγιστεί. Πιέζοντας σταθερά τη σφραγίδα στο μαλακό κερί δημιουργείται γρήγορα και απλά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι διαστάσεις της σφραγίδας ποικίλουν από παραγγελία σε παραγγελία, ενώ τα σχέδια αποκαλύπτουν την αισθητική, το γούστο  και την προσωπικότητα του πελάτη.

Απομεινάρια μιας άλλης εποχής οι σφραγίδες με βουλοκέρι διατηρούν και σήμερα τη γοητεία και το μυστήριο του μακρινού παρελθόντος, Δημιουργούν ρομαντική ατμόσφαιρα και μεταφέρουν μηνύματα και σύμβολα αγάπης για όσους τολμούν ένα ταξίδι στο παρελθόν…
Δημοσιεύτηκε στις 2015-07-08 Βουλοκέρι 0 5699

Αφήστε ένα σχόλιοΑφήστε μια απάντηση

You must be logged in to post a comment.

QR code

Είδατε Πρόσφατα

No products

Μενού

Σύγκριση 0