Σχολική Τσάντα Σωστή επιλογή. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Σχολική Τσάντα Σωστή επιλογή. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Το «επιτρεπτό» βάρος

             Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10 με 20% του σωματικού βάρους του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 50 κιλά, θα πρέπει να μεταφέρει για να πάει στο σχολείο μια τσάντα που δεν ζυγίζει περισσότερο από 5 με 10 κιλά το πολύ. Ωστόσο, για τα μικρότερα παιδιά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να είναι ασφαλή, η τσάντα που μεταφέρουν καθημερινά δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους τους.

Σακίδιο με επιπρόσθετο ιμάντα μέσης που μειώνει την επιβάρυνση στους ώμους

Το κατάλληλο μέγεθος

Στα καταστήματα θα βρείτε μια ποικιλία μεγεθών σε σχολικές τσάντες. Κυκλοφορούν διάφορα μεγέθη ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται η κάθε μια. Το μέγεθος και το σχήμα της μπορεί να διαφέρει ανάλογα αν π.χ. μια τσάντα προορίζεται αποκλειστικά για τη μεταφορά σχολικών βιβλίων ή προορίζεται και για άλλες χρήσεις, όπως κάμπινγκ.

Ακόμη, το μέγεθος της σχολικής τσάντας είναι διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία του παιδιού που πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει, καθώς η  κάθε τσάντα προορίζεται για διαφορετική ηλικιακή ομάδα

Πολλές εταιρείες π.χ. σχεδιάζουν τσάντες που ταιριάζουν καλύτερα στα σώματα των μικρότερων παιδιών και άλλες που προσαρμόζονται καλύτερα στα σώματα μεγαλύτερων παιδιών.

Θα πρέπει λοιπόν, πριν αγοράσετε σχολική τσάντα, να λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού και τη χρήση που πρόκειται να της κάνει (λ.χ. αν τη χρησιμοποιεί αποκλειστικά στο σχολείο ή και σε άλλες δραστηριότητες) και να έχετε υπόψη σας ότι είναι σημαντικό να αγοράσει μια τσάντα που να ταιριάζει στο σώμα του, να είναι άνετη και να μην σφίγγει το παιδί. Καλό είναι, λοιπόν, να τη δοκιμάσει προτού την αγοράσετε και να ενημερωθείτε από τον υπάλληλο αν είναι η κατάλληλη για την ηλικία του.

Η ιδανική τσάντα

Αν το παιδί μεταφέρει πολλά βιβλία καθημερινά, προτιμήστε μια τσάντα με πολλά «χωρίσματα» και τσέπες. Αυτές οι τσάντες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διασφαλίζουν την καλύτερη κατανομή του φορτίου. Κατά την αγορά της τσάντας προσέξτε τα λουράκια (ιμάντες) που ακουμπούν στους ώμους του παιδιού να είναι φαρδιά και από μαλακό υλικό.

Σακίδιο πλάτης με ενισχυμένα, πλατιά και μαλακά λουριά ώμου και πολλαπλές θήκες για ομοιόμορφη κατανομή βάρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών,η σχολική τσάντα θα πρέπει να έχει ενισχυμένα, πλατιά και μαλακά λουριά ώμου, που να είναι γεμισμένα με κάποιο μαλακό υλικό. Θα πρέπει να διαθέτει επένδυση στο πίσω μέρος της (πλάτη), η οποία θα προστατεύει την πλάτη του παιδιού από τα βιβλία που μπορεί να χτυπούν πάνω του καθώς περπατάει και θα λειτουργεί ως ένα επιπλέον στρώμα που θα απορροφά τους κραδασμούς. Ακόμη, καλό είναι η τσάντα να «δένει» και στη μέση για καλύτερη προσαρμογή.

Τσάντα trolley με εργονομική λαβή

Επίσης, οι τσάντες με ροδάκια είναι μία καλή λύση ιδιαίτερα στην περίπτωση που η απόσταση που έχει να καλύψει το παιδί σας είναι μεγάλη. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι είναι κατασκευασμένες για χρήση σε λείες επιφάνειες, όπως το πεζοδρόμιο και δεν βολεύουν σε ανώμαλες επιφάνειες, π.χ. σε ένα χωματόδρομο. Αποφύγετε τσάντες με πολλά αξεσουάρ που αυξάνουν το βάρος (ομπρέλες, παγούρια κτλ.). Τέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, για να είναι κατάλληλη μια τσάντα για το παιδί, το κάτω μέρος της πρέπει να σταματά πάνω από τους γοφούς, έπειτα από προσαρμογή των ιμάντων.

Τι λένε δάσκαλοι και γονείς

Οι γονείς των μαθητών δείχνουν να ανησυχούν βλέποντας τα παιδιά τους να μεταφέρουν καθημερινά ένα τόσο μεγάλο βάρος, ενώ πολλοί αναγκάζονται να τα συνοδεύουν καθημερινά ως το σχολείο για να μεταφέρουν τη σχολική τσάντα, ειδικά τις ημέρες που το πρόγραμμά τους είναι πολύ φορτωμένο. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα παιδιά που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε σχολείο. Αν μάλιστα, αμέσως μετά το σχολείο, το παιδί πρέπει να πάει στο φροντιστήριο, τότε το βάρος που πρέπει να μεταφέρει, αλλά και η απόσταση που πρέπει να διανύσει, αυξάνονται.

Πόσα κιλά τελικά σηκώνει το παιδί;

Σε γενικές γραμμές το βάρος που έχουν να σηκώσουν οι ώμοι του αρχίζει από 5 κιλά και μπορεί να ξεπερνά τα 8 κιλά, σύμφωνα με τους γονείς. Το βάρος της τσάντας εξαρτάται από την τάξη που πηγαίνει το παιδί και το ημερήσιο πρόγραμμά του. Στην 5η και 6η δημοτικού, για παράδειγμα, όπου διδάσκεται και 2η ξένη γλώσσα, και προστίθενται και άλλα μαθήματα (π.χ. γεωγραφία), η τσάντα ζυγίζει περισσότερα κιλά. Ακόμη, το βάρος της τσάντας αυξάνεται από το κολατσιό που ενδεχομένως παίρνει το παιδί στο σχολείο, τα βιβλία για το φροντιστήριο που ίσως έχει μετά, την κασετίνα, κτλ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία η σχολική τσάντα ζυγίζει από τέσσερα έως επτά κιλά.

ΣΥΝΟΛΟ: Από 5 κιλά και 934 γραμμάρια δηλαδή κοντά 6 κιλά, έως 6 κιλά και 634 γραμμάρια μεταφέρει τη συγκεκριμένη μέρα ένας μαθητής 6ης δημοτικού, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι έχει αφήσει τα σύνεργα καλλιτεχνικών στο σχολείο και δεν έχει μαζί του βιβλία για το φροντιστήριο ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρειαστεί (π.χ. μπάλα, θερμός, ομπρέλα, κάποιο ρούχο κτλ).

 

Σημεία - κλειδιά...

 Γεμίστε την έξυπνα, σηκώστε τη σωστά

             Για την ασφάλεια του παιδιού χρειάζεστε οργάνωση και … στρατηγική. Τοποθετήστε τα βιβλία και τον υπόλοιπο σχολικό εξοπλισμό μέσα στην τσάντα με τέτοιο τρόπο ώστε τα βαρύτερα αντικείμενα να βρίσκονται προς το κέντρο και όσο το δυνατό πιο κοντά στην πλάτη της τσάντας. Το παιδί θα πρέπει επίσης να σηκώνει με ιδιαίτερη τεχνική τη σχολική τσάντα ώστε να αποφύγει προβλήματα με τη μέση: Θα πρέπει να πιάσει την τσάντα με τα γόνατα λυγισμένα και στη συνέχεια να τη σηκώσει από τους ιμάντες ώμου. Έπειτα, αφού σταθεί όρθιο να τοποθετήσει τους ιμάντες στους ώμους του και να τους προσαρμόσει σωστά, έναν – έναν, έτσι ώστε ούτε να το σφίγγουν, ούτε να είναι ιδιαίτερα χαλαροί.

 

Δώστε έμφαση στη σωστή προσαρμογή στο σώμα του

Οι σχολικές τσάντες που διαθέτουν δύο ιμάντες για τους ώμους έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να το βάρος τους να κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα του παιδιού και για τον λόγο αυτό, ακόμη και αν η τσάντα είναι ελαφριά, πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι δύο ιμάντες (λουριά) της. Η συνήθεια να φοράει το παιδί την τσάντα έχοντάς την περασμένη στον ένα ώμο επιβαρύνει το σκελετό του και πρέπει να αποφεύγεται. Το παιδί λοιπόν θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί και τα δύο λουριά τοποθετώντας ένα στον κάθε ώμο. Εάν μεταφέρει την τσάντα με λάθος τρόπο, λ.χ. κρεμώντας την μόνο στον έναν ώμο, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρύνει τους μυς και το σκελετό του ή να πάθει σκολίωση. Επίσης, αν η τσάντα διαθέτει και ζώνη για τη μέση, καλό είναι να τη χρησιμοποιεί. Η χρήση της ζώνης στη μέση μπορεί να αποτρέψει την «αναπήδηση» της τσάντας κατά το περπάτημα και να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του βάρους της. Φροντίστε πως το παιδί σας, πριν ξεκινήσει το δρόμο για το σχολείο, έχει δέσει καλά τα λουριά της τσάντας, ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά στο σώμα του και να μην αιωρείται.

 

Με μια ματιά…

 Τι να κάνετε

- Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα του παιδιού περιέχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Video games, παγούρια, ταπεράκια, κ.τ.λ. αυξάνουν το βάρος της

- Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί τα ερμάρια ή τα ράφια του σχολείο αν υπάρχουν

- Δείξτε του το σωστό τρόπο να σηκώνει την τσάντα και ζητήστε του να τη σηκώσει και να την τοποθετήσει στην πλάτη του μπροστά σας, για να σιγουρευτείτε ότι το κάνει σωστά

- Σιγουρευτείτε ότι η τσάντα δεν ξεπερνάει το 15% του σωματικού βάρους του παιδιού

- Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού, έχει το σωστό μέγεθος και ταιριάζει στο σώμα του.

  • Κάντε σωστό προγραμματισμό στο σπίτι. Αν το παιδί δεν μελετάει επαρκώς σπίτι μπορεί να παίρνει περισσότερα βιβλία για να διαβάσει στα διαλείμματα.

 Τι να αποφύγετε

- Μην αφήνετε το παιδί να τοποθετεί την τσάντα στον ένα μόνο ώμο του. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό είναι σαν να πηγαίνει κάποιος γυμναστήριο και να γυμνάζει μόνο τη μια πλευρά  του  σώματος. Αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει προβλήματα…

- Μην το αφήνετε να παίρνει τα βιβλία στο χέρι

- Μην αδιαφορήσετε στην περίπτωση που το παιδί παραπονιέται για ενοχλήσεις στη μέση ή τον αυχένα

- Κατά την αγορά της τσάντας δώστε μικρότερη έμφαση στην εμφάνιση και μεγαλύτερη στα χαρακτηριστικά ασφαλείας που περιγράψαμε

- Μην δένετε πολύ σφικτά τους ιμάντες της τσάντας.

 

Δημοσιεύτηκε στις 2015-08-08 Σχολική Τσάντα Σωστή... 0 3253

Αφήστε ένα σχόλιοΑφήστε μια απάντηση

You must be logged in to post a comment.

QR code

Είδατε Πρόσφατα

No products

Μενού

Σύγκριση 0